November 10, 2021

Dimniške cevi in sistemi za zahtevno rabo

Dimnik skrbi za to, da kurilne naprave nemoteno delujejo, pogosto pa pri tem prevzema zelo velike obremenitve. Nenazadnje to velja že za običajna domača kurišča, kjer ne dosegamo tako zelo visokih temperatur – tudi v tem okolju je treba poskrbeti za to, da je dimniški sistem dobro pripravljen na vse mogoče obremenitve. Največ pozornosti pritegnejo dimniške cevi, seveda pa moramo premišljeno zasnovati tudi vse druge elemente, ki imajo svojo vlogo pri zagotavljanju odličnega delovanja celega dimniškega sistema. 

Še bolj odgovorno nalogo imamo pri snovanju dimniških sistemov za kakšne posebne namene. Gotovo pride na misel recimo krušna peč v kakšnem gostinskem lokalu, pa tudi kurilne naprave in peči za ogrevanje večjih objektov. A pravi izziv se pokaže v industriji, kjer potrebujemo zelo zanesljive dimnike za različne namene. Temperature dosegajo več tisoč stopinj Celzija, pogosto obdelujemo kakšna kemična sredstva, nastajajo nevarni plini … Vse to so izzivi, ki jih prevzemajo dimniške cevi. Če dimnik ne deluje brezhibno, smo izpostavljeni tveganjem in nevarnostim. Že v izhodišču torej poskrbimo za to, da bo oprema delovala brez težav tudi ob največjih obremenitvah.

Zato se v takšnih primerih odločamo za vrhunsko opremo, ki jo ponujajo izkušeni mojstri s tega področja. Podjetja, ki se ukvarjajo z izdelavo dimniških sistemov, se včasih specializirajo prav za posebne izzive v industrijskem okolju. A prav tako so podobne rešitve uporabne za običajna stanovanja in za druge potrebe.

V industrijskem okolju prenašajo dimniške cevi največje obremenitve

Dimniške cevi iz kvalitetnih ognjevzdržnih materialov

Zato v vsakem primeru posegamo po kvalitetnih materialih, ki nas ne bodo pustili na cedilu. To niso le cevi za dimnik, temveč tudi šamotne plošče in drugi šamotni materiali. V mislih imamo cel sistem, sama cev je le ena komponenta. 

Tudi ob vgradnji dimniškega sistema v stanovanjsko hišo moramo opraviti temeljit premislek glede tega, kakšne materiale potrebujemo. Na voljo imamo dovršene rešitve, ki jih lahko prilagodimo praktično vsakemu okolju, pomembno pa je, da tu ne sklepamo kompromisov. Splača se skleniti odločitev za kvalitetne dimniške cevi in šamotne izdelke, s katerimi sestavimo ognjevzdržen dimnik, pripomoremo pa tudi k brezhibnemu delovanju celega sistema. Ne pozabimo, da je dimnik pogosto speljan skozi objekt, pogosto obstaja tveganje za uhajanje dima in plinov, sprošča se tudi toplota, ki povzroči pregrevanje prostorov. Kakovosten dimnik ima še mnoge druge vplive, ki jih ne opazimo takoj, zato pri izdelavi ne smemo iskati bližnjic.

Za izdelavo dimnika se uporabljajo različni ognjevzdržni materiali. Poleg dimniške cevi potrebujemo še nekaj materiala za vgradnjo samih kurilnih naprav, prav tako je treba dobro povezati posamezne komponente sistema, dimnik pa izolirati od drugih prostorov in materialov. Nepogrešljiva je šamotna plošča, uporabimo tudi druge šamotne izdelke. Same cevi pa se izdelujejo iz različnih materialov glede na to, kakšne lastnosti pričakujemo.

Dimniške cevi iz keramike in jekla

Izbiramo lahko med različnimi materiali, ki so priljubljeni pri izdelavi dimnikov. Že za dimniške cevi imamo kar nekaj različnih možnosti. Same cevi morajo biti seveda izdelane iz ognjevzdržnega materiala, ki dobro prenaša visoke temperature. Poleg tega želimo zagotoviti tekoč prehod dima in plinov ter preprečiti nabiranje saj. Za ta namen sta idealna predvsem dva materiala – keramika in nerjavno jeklo.

Oba materiala se pogosto uporabljata za izdelavo kvalitetnih dimniških sistemov, tu ni kakšnih zelo velikih razlik, ki bi močno vplivale na končno izkušnjo. Bolj je pomembno, da upoštevamo svoje potrebe in omejitve, ki jih postavlja objekt, v katerega nameravamo dimnik vgraditi. Načeloma se zelo dobro obnesejo elegantni elementi iz jekla, tako ali tako se lahko dimniške cevi dopolnijo še z drugimi materiali, s katerimi sestavimo cel dimnik. Tako nam recimo šamotna malta ponuja dosti možnosti za pripravo kakovostnih dimniških sistemov ne glede na to, za kakšne materiale se odločimo pri izbiri cevi.

Prav dimniške cevi imajo seveda pomembno vlogo pri vzdrževanju brezhibne funkcije dimnika in kurilnih naprav. A ne delujejo same od sebe, tudi druge komponente sistema morajo biti dobro prilagojene tem namenom.

Dimniške cevi v celovitem dimniškem sistemu

Cel dimniški sistem sestavljajo še šamotne plošče, razni povezovalni elementi, potrebujemo recimo tudi vratca za dimnik ter dimniško kapo. To velja za dimnike, ki so značilni za stanovanjske hiše in druge podobne objekte. Za industrijo pridejo veliko bolj do izraza specializirani šamotni izdelki, uporablja se posebna šamotna malta, s katero lahko izdelamo ustrezne dimniške sisteme za praktično vsak namen. V takšnem okolju morda sploh ne bomo uporabili običajne dimniške cevi, temveč bo treba pripraviti prilagojen dimnik, ki omogoča posebne vrste uporabe za industrijske potrebe.

Dimniške cevi in podobne sisteme pripravljamo za različne potrebe v industriji

Vsekakor pa je šamotna plošča dobrodošla tudi v drugih dimniških sistemih, ki jih je prav tako treba dobro prilagoditi svojemu namenu. Ne osredotočamo se le na materiale, ki se uporabljajo za dimniške cevi, prav tako ne posegamo zgolj po osnovnih šamotnih izdelkih – tu imamo še celo vrsto drugih opcij, ki jih je treba izkoristiti, da dobimo res zanesljiv in brezhibno funkcionalen dimniški sistem. Obrnemo se na izkušene mojstre, ki pripravljajo kvalitetne dimnike za vse te namene.

Pogoji poslovanjaKontakt