February 10, 2022

Embalaža iz stiroporja za tople in hladne jedi

Za pakiranje živil se uporablja raznovrstna embalaža, med temi izdelki pa se odločamo glede na nekatere pomembne lastnosti. Seveda ima embalaža v vsakem primeru enako osnovno nalogo, živila želimo varno in zanesljivo zapakirati, a pogosto ciljamo tudi na kakšne posebne učinke. Ravno embalaža iz stiroporja izstopa s posebnimi prednostmi, zaradi katerih je izredno prepričljiva in v mnogih primerih pravzaprav kar edina smiselna izbira. Uporablja se v mnogih okoljih, tako doma kot v gostinstvu. Nasploh je stiropor izredno vsestranski material in se s pridom uporablja zaradi posebnih lastnosti, ki jih bomo dobro izkoristili tudi pri pakiranju hrane.

Najbolj te odlike izstopajo pri pakiranju toplih in hladnih jedi. Med glavnimi prednostmi embalaže iz stiroporja je namreč odlična toplotna izolacija, kar pomeni, da se hrana ne bo hitro ohladila ali ogrela. A prav tako imajo ti izdelki tudi druge ugodne lastnosti, nenazadnje je pomembno tudi to, da je embalaža precej poceni. Zato ni čudno, da je embalaža iz stiroporja med najbolj priljubljenimi izbirami, tudi če morda ni tako pomembno, da zagotovimo odlične izolacijske lastnosti.

Embalaža iz stiroporja se uporablja za zadrževanje toplote v notranjosti ali zunaj embalaže

Embalaža iz stiroporja ima izvrstne lastnosti za pakiranje hrane

Živila postavljajo nekatere posebne zahteve, zelo pozorni moramo biti na specifične lastnosti pri pakiranju v embalažo iz različnih materialov. Še posebej to velja za tista živila, ki jih uživamo surova in morda nimajo dodatne zaščite. Zato se recimo uporablja plastična embalaža za sadje in za druga živila, ki potrebujejo dobro zaščito. Nekatera živila so zelo občutljiva in jih moramo dobro zavarovati pred vplivi okolja. Včasih pa imamo s tem nekaj manj dela in bomo vsako embalažo dobro izkoristili. Tudi embalaža iz stiroporja se izkaže za zelo vsestransko in jo lahko uporabljamo za različne vrste živil.

Najbolj seveda stiropor izstopa kot dober izolator, nenazadnje se uporablja tudi za izolacijo objektov. V praksi se zato takšna embalaža zelo pogosto uporablja v gostinstvu, sploh tam, kjer opravljamo dostavo hrane ali pa serviramo pripravljene jedi dlje časa. Da se tople specialitete ne bi hitro ohladile, je treba preprečiti uhajanje toplote, za kar je stiropor idealen. Takšna embalaža je hkrati tudi lahka in praktična, izdelati je možno zelo posrečene posodice in drugo opremo za pakiranje hrane. Posebnost embalaže iz stiroporja je še ta, da dobro varuje vsebino pred drugimi obremenitvami, recimo pred udarci pri transportu, zato imamo na voljo domiselno zasnovane izdelke za vse mogoče namene. Če želimo varno in zanesljivo zapakirati hrano, bo verjetno prav embalaža iz stiroporja ponudila najbolj prepričljive rešitve. Ne gre torej le za toplotno izolacijo, temveč za celo zbirko odličnih lastnosti, s katerimi se nam takšna embalaža hitro prikupi.

Embalaža iz stiroporja je zelo vsestranska

Dejansko lahko takšno embalažo uporabljamo za vse mogoče namene, tudi če sploh ne pakiramo hladnih ali toplih jedi, pri katerih bi želeli preprečiti ogrevanje ali ohlajanje. Tako se embalaža iz stiroporja pogosto pojavlja tudi v domačem gospodinjstvu, kjer jo uporabljamo za razne namene.

Odlično lahko takšna embalaža služi že za odlaganje in začasno shranjevanje kakšnih živil, ki jih sproti porabljamo. Posodice iz stiropora so recimo dobre tudi za sadje in zelenjavo, čeprav pride tu zelo do izraza plastična embalaža za sadje. Stiropor je nekoliko bolj stabilen in nudi več možnosti za uporabo v domačem gospodinjstvu, takšno embalažo pa lahko uporabljamo tudi dlje časa. Nenazadnje pa je seveda tudi stiropor vrsta plastike, tako da zelo velikih razlik med temi materiali ne moremo izpostaviti.

Iz stiroporja se izdelujejo različne vrste embalaže. Za vsestransko uporabo so na voljo razne posodice, tudi take s praktičnimi pokrovi. Prav tako so priljubljeni pladnji, ki se pogosto uporabljajo za meso in ribe. Včasih se embalaža iz stiroporja uporablja za že pripravljene solate, pa tudi za mnoge druge gotove jedi. Skratka, gre za res vsestransko vrsto embalaže, ki jo bomo v različnih okoljih gotovo uspeli dobro izkoristiti.

Živila potrebujejo ustrezno pakiranje, embalaža iz stiroporja je pogosto dobra izbira

Embalaža iz stiroporja ni za vsak namen

Pametno pa je poznati še nekatere alternative. Tu namreč naletimo na razgibano ponudbo, tudi drugi materiali imajo svoje prednosti. V nekaterih primerih nima smisla posegati po embalaži iz stiroporja, morda bodo izdelki izdelani iz drugih vrst plastike ali iz drugih materialov. V poštev pridejo celo kovine, takšna je na primer embalaža za piškote in podobno pecivo, pogosto najdemo kakšne lične posodice. Sorodna je alu embalaža, ki je zelo vsestranska in ima pravzaprav pogosto podobno vlogo kot embalaža iz stiroporja. Omeniti pa moramo še lesene izdelke, embalažo iz kartona in papirja ter druge domiselne variante, ki so lahko izredno prepričljive.

Na tem področju torej gotovo dobimo veliko izbire in vedno lahko najdemo prave rešitve. Živila imajo pogosto posebne zahteve, ki jih je treba upoštevati – tako bo embalaža za piškote drugačna od embalaže za meso ali sadje, v vseh teh primerih se lahko izkažejo različni materiali. Če imamo na izbiro dovolj širok nabor izdelkov, bomo našli prave rešitve, z embalažo pa bomo tudi zelo zadovoljni. Dodaten plus je ta, da je tako embalaža iz stiroporja kot iz večine drugih materialov precej poceni.

Pogoji poslovanjaKontakt