April 20, 2022

Folna kislina se uporablja tudi kot prehransko dopolnilo

Folna kislina sodi med vitamine B kompleksa, specifično je to vitamin B9. Kot je značilno za praktično vse vitamine, z izjemo vitamina D, tudi vitamin B9 pridobivamo predvsem s prehrano, zato moramo imeti uravnotežen in razgiban jedilnik, s katerim zagotovimo zadosten vnos vitaminov v telo. S tem že poskrbimo za praktično vse potrebe telesa po hranilih in ne potrebujemo posebnih prehranskih dopolnil. Zdrava prehrana je največji faktor, ki odloča o delovanju telesa in tudi o počutju človeka, sploh če se osredotočamo na vlogo vitaminov in drugih mikrohranil.

Mikrohranila so tiste snovi, ki jih telo nujno potrebuje za normalno delovanje, a jih ni treba vnašati zelo pogosto in v večjih količinah. Tu najbolj izstopajo vitamini in minerali, mnoge snovi potrebujemo le v minimalnih količinah. 

Mnoge vitamine in minerale zaužijemo le občasno, pogosto tudi v precej višjih količinah, kot jih telo potrebuje, kar pa ni nujno problem, saj organizem sam uravnava presnovo in dobro izkoristi hranila, ki jih ima na voljo. S tega vidika tudi folna kislina ni pretirano problematična, običajno lahko računamo na to, da bomo zagotovili zadosten vnos vitamina B9 že s hrano.

Obstajajo pa tudi primeri, ko je treba mikrohranila vnašati kot prehranska dopolnila, da lahko nadomestimo primanjkljaj. To velja tako za folno kislino kot tudi za druge vitamine in minerale.

Kdaj se folna kislina uživa kot prehransko dopolnilo?

Običajno ni treba pretirano skrbeti glede vnosa vitaminov in mineralov, saj večino teh hranil brez težav pridobivamo s prehrano. A kar nekaj je tudi izjem, ki niso tako redke. Pomanjkanje mineralov lahko izvira že iz kakšnih rekreativnih dejavnosti ali službenih obremenitev, zato nam recimo kot praktično prehransko dopolnilo ponuja magnezij Krka, dobimo ga kot prašek za pripravo napitka.

 Prav tako je pogosto pomanjkanje vitamina D, ki ga ne dobivamo s prehrano, temveč ga sintetizira koža ob izpostavljenosti soncu. Glede na razmere je treba tudi ta vitamin jemati kot dopolnilo.

Kaj pa folna kislina? Ta vitamin uživamo kot prehransko dopolnilo v primeru, da imamo povečane zahteve ali pa poslabšano absorpcijo. Zelo pomemben je vitamin B9 predvsem za nosečnice, ki morajo zagotoviti dodaten vnos za normalen razvoj zarodka. 

Imajo povečane potrebe, zato se B9 običajno uživa kot prehransko dopolnilo, pametno pa je prilagoditi tudi prehrano. Dodaten vnos folne kisline je sicer priporočljiv tudi za kakšne bolnike z okvarami jeter, za alkoholike in v primeru nekaterih drugih težav, ko vitamina organizem ne more sam pridobivati iz prehrane.

Še en poseben primer je treba omeniti, to so kakšne diete in prehranski režimi, ki omejujejo vnos živil, s katerimi bi pridobili tudi folno kislino.

Pomemben vir, v katerem je folna kislina, je zelena listnata zelenjava

Folna kislina v živilih in dopolnilih

Če nimamo kakšnih posebnih težav s svojim zdravjem in nimamo povečanih zahtev po folni kislini, lahko računamo na to, da bomo zadostno količino dobili že s hrano. Za razliko od nekaterih drugih vitaminov imamo za folno kislino na voljo več virov.

Med naravnimi viri vitamina B9 izstopajo predvsem mesni izdelki, specifično jetra in ledvice. Pomemben vir je tudi zelena zelenjava, ki je dala folni kislini svoje ime – v latinščini folium pomeni list, ime za folno kislino pa izvira prav iz listnate zelenjave, kjer so bile najprej odkrite večje zaloge tega vitamina. Nekaj vsebnosti tega vitamina imajo tudi orehi in kvas.

Vitamini B kompleksa se lahko pripravljajo v obliki prehranskih dopolnil, tudi folna kislina se zato pojavlja v mnogih izdelkih te vrste. Pogosto se vitamini B kombinirajo z drugimi hranili, magnezij Krka ima recimo dodan vitamin B2. Takšne vitamine dobimo tudi v napitkih, šumečih tabletah, kapsulah in drugih oblikah.

Folna kislina opravlja zelo pomembno nalogo

Za vitamine je značilno to, da vzdržujejo normalno delovanje telesa, v primeru pomanjkanja pa se pokažejo hude težave. Folna kislina ima zelo pomembno vlogo pri delitvi celic in razvoju telesnih tkiv, spodbuja proizvodnjo belih in rdečih krvnih celic ter presnovo aminokislin. Pomanjkanje se kaže v različnih oblikah, predvsem so značilne težave pri nosečnicah oziroma otrocih.

Najboljša rešitev je preventiva, najdemo pa tudi druge opcije v primeru, da pride do težav. Enako velja za druge tegobe in bolezni, če imamo na voljo učinkovita sredstva. Ena izmed možnosti je recimo glukozamin, ki dobro vpliva na stanje kosti in sklepov, lahko pomaga pri bolečinah in poškodbah. Ublaži tudi posledice pomanjkanja hranil in lahko pomaga pri osteoartrozi ter sorodnih tegobah. Tako kot glukozamin imamo na voljo ustrezna sredstva tudi za druge težave, ni pa nujno, da bomo vedno deležni zares učinkovitih rešitev.

Folna kislina je posebej pomembna za nosečnice

Zato je še vedno bolj priporočljiva preventiva. Za težave, ki jih povzroča pomanjkanje folne kisline, imamo preprosto rešitev – uživanje zadostne količine vitamina B9, bodisi v obliki hrane bodisi kot prehransko dopolnilo. Tako bo folna kislina lahko dobro opravljala svoje delo, uspešno preprečimo težave v razvoju otrok ter odpravimo druge simptome pomanjkanja tega vitamina. Na voljo imamo praktična prehranska dopolnila, ki nam zagotavljajo dober učinek, tudi če sicer ne pazimo na svojo prehrano.

Pogoji poslovanjaKontakt