March 10, 2022

Motorna kosa je vse, kar potrebujete za košnjo doma

Košnja trave je glavno opravilo, s katerim se srečujemo pri vzdrževanju domače zelenice. Ima zelo veliko vlogo pri tem, kako lepa in prijetna bo okolica našega doma, zato tega opravila seveda ne smemo zanemarjati. Na srečo pa se pri delu poslužimo opreme, ki nam košnjo močno olajša. 

To so razne vrtne kosilnice, ki so prilagojene tudi za domačo uporabo. Verjetno bo za košnjo okoli hiše dovolj že motorna kosa, ki je pogosto kar najboljša opcija za takšne naloge. 

Seveda lahko tudi za domačo rabo kupimo kakšno napredno kosilnico, tu je ponudba precej široka in vsakomur ponuja raznovrstne izdelke za zanesljivo in uspešno delo. Odločamo se glede na to, s kakšnim delom imamo opravka. Čisto možno je, da bo boljša izbira tudi kakšna zmogljivejša kosilnica, predvsem so za domačo uporabo primerne samohodne kosilnice. 

A vsestranska motorna kosa je vsekakor prav tako prepričljiva, za mnoge uporabnike pa še bolj posrečena izbira. Omogoča veliko bolj enostavno uporabo, je praktična in kompaktna, poleg tega pa ima tudi nižjo ceno. Vse to so odlike, ki pridejo pri domači uporabi posebej do izraza.

Motorna kosa se dobro izkaže tudi v primerjavi z drugimi kosilnicami

Da izbira prave kosilnice ne bo pretežka, se najprej osredotočimo na različne vrste vrtnih kosilnic, ki jih imamo na voljo. Motorne kose se uvrščajo med nahrbtne kosilnice, ki jih druži sorodna zasnova in si delijo nekatere skupne prednosti. 

Doma pogosto uporabljamo tudi samohodne kosilnice, redko pa se poslužujemo sedežnih kosilnic, ki so praviloma primerne za večje površine. Seveda je vse odvisno od tega, koliko prostora imamo okoli hiše – če skrbimo za večje posestvo, motorna kosa gotovo ne bo dovolj.

Motorna kosa je nadgradnja običajne kose, odlično pa se primerja tudi z drugimi kosilnicami

Na manjših površinah pa se prav nahrbtne kosilnice izkažejo z nekaterimi posebnimi prednostmi, ki pridejo pri redni košnji zelo do izraza. So zelo praktične za uporabo, saj imajo preprosto zasnovo in jih lahko brez težav upravljamo po površini. Dosežemo vsak kotiček, ne da bi se morali pretirano naprezati. 

Vedno bomo pripravljeni na delo in redna košnja domače zelenice ne bo opravek, ki ga bomo opravljali z nejevoljo. Čaka nas enostavno delo, ki ga bomo uspešno opravili, saj motorna kosa poskrbi za vse potrebno, le sprehoditi se moramo po površini.

Glavno prednost na manjših domačih površinah imajo nahrbtne kosilnice s tem, da so lahke in okretne, zelo enostavne za uporabo, predvsem pa jih lahko upravljamo okoli ovir in dosežemo tudi težko dostopne kotičke. 

S še tako zmogljivo sedežno kosilnico si v takšnem okolju ne bi mogli kaj dosti pomagati, tudi samohodne kosilnice so pogosto preveč nerodne, tako da je motorna kosa kar samoumevna izbira. Nenazadnje pa tudi na tem področju najdemo zelo prepričljive modele z visoko zmogljivostjo.

Motorna kosa opravi tudi z zahtevnimi nalogami

Pri košnji se srečujemo z različnimi izzivi, za katere potrebujemo dobro prilagojeno opremo. Res je, da nam večino časa vzame redno vzdrževanje domače zelenice, torej košnja trave na ustrezno višino. A včasih imamo opravka tudi z drugimi nalogami, ki se morda izkažejo za zahtevnejše.

Tudi v takšnem primeru se motorna kosa izvrstno obnese, saj je prilagodljiva in pripravljena na delo v zahtevnejših razmerah. Predvsem se uporablja za košnjo kakšnih zaraščenih površin, visoko travo bi z drugimi kosilnicami le teptali. Nahrbtne kosilnice so idealne za zaraščene površine, za koprive in kakšno podrast, s tem dobro opravijo že kosilnice na nitko. Posegamo pa tudi po nahrbtnih kosilnicah, ki imajo robustno rezilo, te lahko kosijo kakšne bolj žilave rastline, tudi grmičevje in olesenela stebla.

Drugi zahtevnejši izziv pri košnji domačih površin je košnja strmih pobočij. Vse kosilnice so do neke mere prilagodljive, a pri košnji pobočja bomo hitro naleteli na omejitve. Motorna kosa s tem nima težav, saj jo upravljamo sami, prilagodimo se lahko tudi zelo razgibanemu terenu z mnogimi ovirami. 

V takšnih situacijah nahrbtna kosilnica zanesljivo prekosi praktično vse alternative, sploh če gre za kakšne manjše površine, na katerih ne nameravamo uporabljati napredne mehanizacije.

Na zahtevnih površinah je motorna kosa lahko najboljša izbira

Motorna kosa je najcenejša kosilnica

Velika prednost nahrbtnih kosilnic je tudi cena. Zmogljive sedežne kosilnice stanejo več tisoč evrov, pa tudi za domačo samohodno kosilnico bo treba odšteti več stotakov. V primerjavi s tem so lahko kosilnice na nitko zelo ugodne, najdemo jih tudi za manj kot sto evrov. 

Res je sicer, da so napredni modeli hitro precej dražji, kakšna zmogljiva motorna kosa lahko stane tudi tisoč evrov, a v nižjem cenovnem razredu imamo vsekakor več ponudbe kot pri drugih vrstah kosilnic.

Poleg tega lahko tudi od cenejše opreme pričakujemo odlično delovanje. Ne bo treba sprejemati kompromisov, saj na domačih površinah verjetno nimamo kakšnih posebnih zahtev in ne potrebujemo zelo napredne opreme. 

Brez skrbi se lahko odločimo za cenejše kosilnice, ki so zelo priročne, omogočajo udobno uporabo, na domačih površinah pa še vedno zagotavljajo izvrsten rezultat pri košnji. Tako je dobra motorna kosa lahko že vse, kar potrebujemo za redno košnjo in vzdrževanje naše domače zelenice.

Pogoji poslovanjaKontakt