April 10, 2022

Peleti in lesna biomasa za ogrevanje

Lesna biomasa je lahko zelo atraktivna za ogrevanje. Iščemo nove rešitve, ki bi nam pomagale poceni in zanesljivo ogrevati stanovanje – možnosti je ogromno, ne moremo pa biti nikoli povsem prepričani, da imamo tisto pravo. Ti sistemi se namreč razlikujejo v mnogih različnih lastnostih, veliko je odvisno od situacije, nenazadnje se razlikujejo tudi načini uporabe, razmere v stanovanju, izolacija, zunanje temperature in podobno. Vse to so dejavniki, ki odločajo o tem, kako prepričljivi bodo peleti v primerjavi z drugimi viri energije za ogrevanje. A dejstvo je, da lahko lesna biomasa ponudi zelo prepričljivo opcijo za ogrevanje, tudi če jo primerjamo z drugimi varčnimi in učinkovitimi energenti. 

Ravno zato postajajo sistemi na les, pelete in drugo biomaso zelo priljubljeni. Ponudba se dobro razvija, na voljo imamo kamine, peči in kotle, ki nam nudijo visoke izkoristke in izvrstno izkušnjo pri ogrevanju na ta način. Zdaj je čas, da se seznanimo z vsemi prednostmi, ki jih imajo peleti in druga lesna biomasa – morda je prav to idealna rešitev za ogrevanje stanovanja.

Peleti se pridobivajo iz različnih vrst lesa

Peleti prepričajo z visoko učinkovitostjo

Predvsem smo pozorni na to, koliko energije bomo dobili iz biomase in koliko bomo morali zanjo plačati. Na ta način dobimo podatek o kurilni vrednosti oziroma učinkovitosti. Cilj je seveda ta, da plačamo čim manj, dobimo pa čim več energije za ogrevanje našega doma. Po tem podatku lahko primerjamo različne energente, čeprav ni vedno povsem enostavno dobiti točne številke. Nenazadnje se zelo razlikujejo tudi različne vrste peletov, da ne omenjamo vseh drugih energentov, ki imajo svoje posebnosti.

A izkaže se, da ima lesna biomasa precej visoko učinkovitost, kar še posebej velja za pelete. Na tem področju lahko pričakujemo odlično izkušnjo, sploh v kombinaciji z učinkovitimi sodobnimi kurilnimi napravami. V teh peleti dosegajo visoko učinkovitost, izgorevajo v celoti, tako da ni velikih toplotnih izgub, ostane le malo pepela, večina biomase se pretvori v toploto, ki jo lahko uporabimo. S tem peleti prekosijo mnoge druge energente, pri katerih je več izgub, morda so tudi dražji in bolj potratni.

Seveda moramo pelete primerjati z drugo lesno biomaso, predvsem so priljubljena drva. Omeniti pa gre še razlike med samimi peleti, ki imajo lahko precej drugačne lastnosti glede na vrsto in kakovostni razred. Na to moramo biti pozorni, ko kupujemo pelete.

Po čem se razlikujejo peleti?

Med seboj se peleti razlikujejo po različnih lastnostih, ki niso vedno povsem kritične. Nenazadnje gre vedno za podoben vir energije, to je lesna biomasa, ki je pripravljena v takšni obliki, da jo lahko kurimo v pečeh in kotlih na pelete.

Največje razlike so v tem, iz česa so peleti narejeni. Včasih imamo opravka s čistimi peleti, ki so iz ene same lesne vrste, na primer smrekovi peleti. Lahko pa so izdelani iz mešanice lesa. Načeloma je bolje, če točno vemo, iz katerega lesa so peleti izdelani, saj imamo tako boljši nadzor nad sestavo in lastnostmi, lažje izračunamo energijsko vrednost in ugotovimo, kakšen izkoristek nam kurivo ponuja. Mešani peleti so načeloma nižje kvalitete, lahko so bolj poceni in ne prinašajo toliko energije.

Imamo pa opravka tudi z različnimi energijskimi razredi, to je še ena velika razlika. Kvaliteta ni odvisna le od tega, iz kakšnega lesa so narejeni peleti, temveč tudi od samega proizvodnega procesa. Za izdelavo peletov se lahko uporabljajo različni procesi, predvsem pa je možno izbrati različne kose lesa. Tudi iz iste vrste dreves lahko pridobivamo različen material, predvsem to velja za kak odpadni material, ki se pogosto predela v pelete. Če skrbno izbiramo les za pelete, lahko pripravimo zelo kvalitetno kurivo, če so kosi lesa primerno izbrani, obdelani, sušeni in predelani. Tako imajo peleti različne kakovostne razrede, med katerimi se pojavljajo razlike.

Peleti so enostavni za nakup in skladiščenje

Ena velika prednost peletov, ne glede na vrsto in kakovostni razred, je enostaven nakup, dostava in skladiščenje. Tu je velika razlika, sploh če s peleti primerjamo drva. Tudi drva se razlikujejo po vrsti in drugih lastnostih, pri nas so recimo najbolj priljubljena bukova drva. Ne glede na to pa bomo pelete lažje skladiščili in uporabljali, medtem ko potrebujemo za drva več prostora in bolj ugodne razmere, tudi kurjenje je pogosto nekoliko bolj zamudno in zahtevno. Peleti omogočajo avtomatizacijo kurjenja, niso zahtevni za skladiščenje, lahko jih imamo tudi v večji zalogi.

Drva zahtevajo nekaj dodatnega dela, peleti pa so čisto enostavni za skladiščenje in uporabo

Drva so sicer lahko nekoliko cenejša, sploh to velja za bukova drva, ki jih pri nas enostavno dobimo. Za nakup so cenejša, bo pa več dela z dostavo in skladiščenjem, morda jih bo treba dodatno sušiti. Peleti niso bistveno dražji, so pa bolj primerni za uporabo, sploh če nam zmanjka materiala sredi zime in nujno potrebujemo kvalitetno kurivo, s katerim ne bo veliko dela. Tako je primerjava z drvmi lahko nekoliko odvisna od situacije, nasploh pa se v tem oziru pojavljajo razlike med posameznimi vrstami lesne biomase, pa tudi v primerjavi z drugimi energenti, ki jih imamo na voljo, zato moramo biti pozorni tudi na takšne detajle.

Pogoji poslovanjaKontakt