July 23, 2021

Prednosti in slabosti laptopov v primerjavi s tablicami

Razvoj računalniške tehnologije nam je omogočil, da dandanes lahko kupimo močan namizni ali drug računalnik po izredno ugodni ceni. Tako se je možno zanesti na veliko kapaciteto trdega diska ali SSD-ja, hitri procesor, močno grafično kartico ter tudi dolgo življenjsko dobo samega računalnika. Zmogljivost pa je še posebej pomembna pri nakupu laptopa, saj so dokaj omejeni pri procesorski in grafični moči. Enako pa velja za tablične računalnike, ki so v nekaterih primerih celo hitrejši od najcenejših prenosnikov. Vse to pa pomeni, da moramo dobro razmisliti o najboljši napravi, ki bo zadovoljila naše potrebe po mobilnosti, povezljivost v omrežje, življenjski dobi baterije ipd.

Tablice imajo dolgo življenjsko dobo akumulatorja

Življenjska doba baterije oziroma akumulatorja je izredno pomembna pri vseh prenosnih napravah. Tablični računalniki imajo načeloma vgrajene akumulatorje z visoko kapaciteto. To nam omogoča, da lahko na računalniku opravljamo veliko različnih opravil, ne da bi potrebovali dostop do električnega omrežja. Je pa res, da je čas polnjenja akumulatorja veliko daljši kot pri pametnih telefonih, bluetooth zvočnikih in drugih napravah.

tablični računalniki

Izjemen napredek v razvoju tehnologij je prinesel moderne tablične računalnike v skoraj vsak prostor.

Povprečna tablica je opremljena z akumulatorjem, ki zdrži z enim polnjenjem vsaj 6-8 ur delovanja. Tako se je možno zanesti na našo napravo, da bo dolgo časa delovala brez potrebe po polnjenju. Pri tem se je pomembno zavedati, da bo igranje iger in poganjanje bolj zahtevnih programov hitreje iztrošilo nivo električne energije v tablici, zato jo bomo mogli prej ponovno napolniti.

Tablični računalniki so veliko bolj prenosljivi

Dandanes lahko izbiramo med različnimi tablicami, ki se razlikujejo po zmogljivosti, operacijskem sistemu ipd. Nekateri najbolj priznani proizvajalci so Lenovo, DELL, Apple, Samsung, Microsoft in Asus. Vsi tablični računalniki pa si delijo lastnost, da so zelo kompaktni. Prenašati jih je možno v nahrbtniku, poslovnem kovčku ipd. Nekatere modele je možno, zaradi svojih majhnih dimenzij, hitro pospraviti v malo večji žep, kar jih naredi izredno priročne.

Popularni operacijski sistemi, kot so iOS, Windows, Android in drugi nam omogočajo, da na tablicah uporabljamo različna produktivna orodja. Obenem pa prebiramo elektronsko pošto, se pogovarjamo s prijatelji in sodelavci preko socialnih medijev, igramo igre ipd. 

tablični računalniki

V pisarnah so prenosni računalniki postali nepogrešljiv del opreme podjetja

Prenosni računalniki so zelo zmogljivi

Zadnje nekaj let so prenosniki postali izredno zmogljivi. Na njih lahko igramo najnovejše igre, uporabljamo zahtevna produktivna orodja ipd. Vsa ta zmogljivost pa ima tudi svojo ceno. To je tudi razlog, da se priporoča nakup gaming in poslovnih prenosnih računalnikov v akciji. Tako hitro najdemo odlično napravo, ki bo zadovoljila vse naše potrebe za ugodno ceno.

Pred nakupom je priporočljivo, da se pozanimamo o zmogljivost akumulatorja. To je še posebej pomembno, če nameravamo naš prenosnik veliko uporabljati na terenu oziroma izven našega doma. Moramo se tudi zavedati, da bo igranje iger in uporaba zahtevnih 3D programov hitro izpraznila baterijo oziroma akumulator v našem prenosniku.

Prenosniki imajo veliko več prostora za shranjevanje podatkov

Načeloma imamo z nakupom prenosnika na voljo veliko več prostora za shranjevanje podatkov. Tovarniško so opremljeni s trdim diskom ali SSD-jem visoke kapacitete. Velikokrat pa je tudi možno zaslediti kombinacijo SSD-ja in trdega diska. V tem primeru je SSD mišljen kot spominski medij za namestitev operacijskega sistema. To pa zato, ker je velikokrat hitrejši od navadnega mehaničnega diska. Trdi disk pa je namenjen dolgoročnemu shranjevanju podatkov, namestitvi aplikacij ipd.

Veliko prostora za shranjevanje je vedno priročno, če želimo imeti na računalniku shranjenih veliko slik, videov, filmov, iger in programov. Se pa vedno priporoča uporaba varnostnih kopij, saj nobena naprava ni imuna na različne okvare, ki se lahko pripetijo v številnih situacijah.

Velikokrat je možno zaslediti dobro kupčijo pri prenosnih računalnikih v akciji, kjer dobimo SSD in trdi disk vključen v samo enoto. Taki računalniki so izredno priporočljivi, saj bodo delovali izredno hitro. Obenem pa bodo imeli veliko dodatnega prostora za shranjevanje podatkov, ki ga nudi trdi disk.

Tablični računalniki so omejeni z uporabo različnih aplikacij

Uporaba različnih aplikacij lahko spremeni našo tablico v izredno uporabno napravo. Tako na njej poganjamo različne aplikacije za pisanje sporočil na socialnih medijih, pregled zmogljivosti Wi-Fi omrežja, upravljanje televizijskega sprejemnika preko IR, Bluetooth, Wi-Fi ali druge tehnologije ipd. Je pa res, da je za tablične računalnike na voljo manj aplikacij, kot za druge računalnike. To pa zato, ker smo omejeni z zmogljivostjo same naprave. Obenem pa različni proizvajalci tablic ne dovolijo uporabo nekaterih aplikacij, ki posegajo v delovanje same naprave. 

tablični računalnik
Tablični računalnik naj ima dovolj delovnega spomina (RAM), kvaliteten zaslon in dovolj hiter procesor.

Prenosni računalniki v akciji imajo lahko vključen operacijski sistem

Pri nakupu prenosnika se moramo prepričati, če ima ta že vgrajen operacijski sistem. To pa zato, ker bomo v nasprotnem primeru mogli za njegovo namestitev poskrbeti sami. Velikokrat se zgodi, da prenosni računalniki, ki so v akciji, imajo že naložen operacijski sistem Windows ali Linux. To je izredno priročno, saj nam prihrani veliko časa in denarnih sredstev, ki bi jih morali porabiti za nakup operacijskega sistema in najem strokovnjaka za njegovo namestitev. Sam operacijski sistem je skoraj vedno dokaj drag, razen če prenesemo s spleta brezplačno izvedbo Linux ali kaj podobnega.

Tablice imajo že vgrajen operacijski sistem

Tablični računalniki imajo že vgrajen operacijski sistem. Dodatno pa lahko namestimo aplikacije, ki jih potrebujemo. Pri tablicah tudi ni potrebe po dodatnem nameščanju gonilnikov, posodabljanju BIOS-a in drugih vmesnikov ipd. Je pa res, da bomo mogli opraviti posodobitve aplikacij in tudi samega operacijskega sistema. Ta proces je samodejen, v nastavitvah pa je možno spremeniti parametre, da posodobitev opravimo ročno.

Vsaka računalniška naprava ima omejeno podporo proizvajalca. Večinoma se po dveh ali treh letih izteče, kar pomeni, da naša tablica ne bo več prejemala posodobitve operacijskega sistema in določenih aplikacij. Za prenosne računalnike veljajo enaka pravila, je pa potrebno od časa do časa nadgraditi gonilnike za različne komponente, saj tako izboljšamo njegovo zmogljivost.

Pogoji poslovanjaKontakt