May 10, 2022

Težave, ki jih prinaša najem stanovanja

Včasih je najem stanovanja precej enostaven, sploh če ta postopek primerjamo z drugimi nepremičninskimi posli, recimo s prodajo hiše. A tudi najem se lahko nekoliko zaplete, poleg tega imamo vedno opravka z določenimi stroški. 

Dogovarjamo se za dolgoročni najem, morda bomo v stanovanju uredili svoj novi dom, tako da gotovo nismo pripravljeni pristajati na kompromise. Vse želimo opraviti tako, kot je treba, da imamo kar najboljše izhodišče za uspešno selitev, vselitev in bivanje na novi lokaciji.

Najlažje in najbolj uspešno bomo ta postopek opravili, če dobro poznamo svoje obveznosti in naloge. Poleg tega si bomo morali vzeti nekaj časa in vložiti nekaj truda že v iskanje prave ponudbe in nato v oblikovanje pravega dogovora z najemodajalcem. Le tako bomo izkoristili najboljše priložnosti za najem stanovanja in se brezskrbno vselili v svoj novi dom. Pripravljeni moramo biti še na nekatere opravke, ki jih bomo imeli kasneje, sploh če se odločamo za dolgoročni najem – tudi po več letih se lahko pojavijo kakšne težave!

Ko se odločamo za najem stanovanja, moramo biti pozorni na številne obveznosti

Iskanje najboljše ponudbe za najem stanovanja

Najprej je treba najti stanovanje, ki se oddaja za najem. Tu bomo morda precej zahtevni, gotovo bomo želeli najti kar najboljše stanovanje glede na naše potrebe. Ponudba na nepremičninskem trgu je zelo razgibana, obsega širok cenovni spekter, tudi v trenutnih razmerah, ki kupcem in najemnikom načeloma niso najbolj naklonjene. A ravno zato si je treba vzeti še več časa in iskanju najboljše priložnosti nameniti več pozornosti.

Našli bomo zelo raznovrstne ponudbe za najem stanovanja. Kar dosti lastnikov se namreč odloči izkoristiti priložnost za dodaten zaslužek in ponudi svoje stanovanje v najem, ni pa nujno, da bodo vedno pripravili dobro ponudbo, s katero bodo zadovoljni tudi najemniki oziroma iskalci. Zato imamo sami odgovornost, da poiščemo najboljšo ponudbo, pri tem pa bomo upoštevali predvsem svoje zahteve.

Vsak najemnik ima svoje zahteve. Morda želimo imeti stanovanje na ugodni lokaciji v bližini delovnega mesta ali drugih interesnih točk. Morda nam je prioriteta ugodna cena. Nekateri iščejo velika in prostorna stanovanja za celo družino, drugi bodo morda zadovoljni s sobo v stanovanju z drugimi najemniki. 

Pozorni smo še na opremo in infrastrukturo, na ponudbo v okolici in na druge faktorje, ki odločajo o izbiri. To pomeni, da moramo vse svoje prioritete za najem stanovanja najprej poznati sami, zelo dobro moramo premisliti o tem, kaj bi radi.

Šele potem se lahko posvetimo brskanju po ponudbi. Nepremičninske oglase najdemo v tiskanih oglasnikih, na spletnih straneh, lahko pa tudi preko nepremičninske agencije.

Kakšen je postopek za najem stanovanja?

Ko najdemo pravo ponudbo, bomo morali stopiti v stik z najemnikom in se dogovoriti glede podrobnosti. Tudi pri tem nam lahko pomaga nepremičninska agencija, a to načeloma ni potrebno. Če imamo opravka z izkušenim najemodajalcem, bo postopek povsem enostaven. Po možnosti že takoj opravimo ogled stanovanja, da se bomo potem lažje odločali.

V praksi se je treba dogovoriti le o nekaterih detajlih in pripraviti najemno pogodbo. To je dokument, v katerem so navedene vse potrebne informacije o objektu, najemodajalcu in najemniku ter o njunem odnosu. Zapisane so obveznosti obeh strank, določena je višina najemnine in obveznosti glede preostalih stroškov. 

Priprava najemne pogodbe je naloga najemodajalca, najemnik pa mora pogodbo temeljito prebrati in se z vsebino povsem seznaniti. Ravno iz nesporazumov glede vsebine pogodbe izhajajo mnogi problemi, ki jih prinaša najem stanovanja.

Najem stanovanja nam ponuja izvrstno priložnost pri iskanju novega bivališča, a obstajajo tudi nekatere pasti

Ko se uskladimo glede določil v pogodbi, bomo dokument podpisali in opravili predajo ključa. Pomembno je, da vse morebitne nesporazume ali nejasnosti naslovimo že prej, kasneje bo to veliko težje. Paziti moramo tudi na kakšne določbe, ki nam niso v korist ali nas dodatno obremenjujejo. A če smo s pogodbo zadovoljni, bomo s tem korakom zaključili postopek in postali najemniki.

Najem stanovanja na dolgi rok

Z vselitvijo v stanovanje začenjamo novo življenjsko poglavje, ki bo verjetno močno vezano prav na naše novo bivališče. Zato je od stanovanja veliko odvisno, hkrati pa ne smemo pozabiti tudi na nekatere obveznosti, ki jih imamo še po tem, ko v stanovanju že nekaj časa živimo. Na to se moramo vnaprej pripraviti, dolgoročne obveznosti nam lahko predstavi tudi nepremičninska agencija, verjetno pa bo vse potrebno zapisano že v pogodbi.

Med prvimi obveznostmi je prijava začasnega bivališča, ki se zdaj lahko opravi kar preko spleta. Pripraviti moramo najemno pogodbo in svoje dokumente ter jih posredovati upravni enoti, lahko se tam seveda tudi osebno zglasimo. Dobimo potrdilo o začasnem bivališču, s katerim imamo dokazilo o svojem statusu najemnika na tem naslovu.

V skladu z najemno pogodbo nam najem stanovanja morda nalaga še druge obveznosti. Pozanimati se moramo glede obveznosti v povezavi z vzdrževanjem in nadgradnjami objekta, predvsem pa smo pozorni na obrabo, morebitne poškodbe, čiščenje in podobno. Za stanovanje smo dolžni dobro skrbeti, seveda pa so kakšne posledice dolgoletnega bivanja v njem neizogibne. Če smo z najemodajalcem ustrezno dogovorjeni, to ne bo velik problem, v nasprotnem primeru pa lahko pride do konflikta.

Pogoji poslovanjaKontakt